Statystyka

Użytkowników: 4518
Artykułów: 1249
Adresów: 6
Odwiedzin serwisu: 17171414
Dukielski Uniwersytet Trzeciego Wieku


Warsztaty zielarskie Utwórz PDF Drukuj Poleć znajomemu
2017dutwzielarstwo.jpg
 
Wspólne Śniadanie Utwórz PDF Drukuj Poleć znajomemu
artbanerinterreg.jpg
„WSPÓLNE ŚWIĄTECZNE ŚNIADANIE – CZYLI WARSZTATY, POKAZ I DEGUSTACJA WIELKANOCNEGO JADŁA REGIONALNEGO W TRADYCJI POLSKO-SŁOWACKIEJ”.


   Od kwietnia Ośrodek Kultury w Dukli i Podduklianské osvetové stredisko vo Svidníku rozpoczęli realizację mikroprojektu pt. „Słowiańscy bliźniacy” – mozaika tradycji. Odnajdywanie podobieństw w kulturze polskiej i słowackiej. Pierwsze trzy zadania, inaugurujące całoroczny program wydarzeń i imprez o charakterze kulturalno-edukacyjnym, związane były z obchodami Świąt Wielkanocnych.

   W Niedzielę Palmową 9 kwietnia 2017 roku w Trangranicznym Centrum Wymiany Kulturalnej w Dukli odbyło się „Wspólne świąteczne śniadanie – czyli warsztaty, pokaz i degustacja wielkanocnego jadła regionalnego w tradycji polsko-słowackiej”. Wydarzenie miało na celu prezentację świątecznych tradycji kulinarnych terenu pogranicza oraz ukazanie podobieństw i różnic kultury partnerów mikroprojektu.
2017sniadanie.jpg
   Od godziny 10.00 chętni mieszkańcy terenu wsparcia wzięli udział w warsztatach kulinarnych, podczas których zaprezentowano proces powstawania tradycyjnego jadła przygotowywanego w okresie wielkanocnym w polskich i słowackich domach. Po stronie polskiej była to zupa serwatkowa tzw. święconka, zaś po stronie słowackiej – ser z krowiego mleka oraz kołacz.


  W południe przystąpiono do wspólnego świątecznego śniadania. Na stołach znalazły się tradycyjne przysmaki wielkanocne spożywane na terenie pogranicza polsko-słowackiego w czasie świąt. Na parterze TCWK ustawiono 6 stołów z menu degustacyjnym, które przygotowali zaproszeni przez partnerów mikroprojektu goście. Panie Anastazja Fesz i Anna Delimata wraz z KGW z Barwinka częstowały m.in. zupą chrzanową, jajkami w galarecie, sosem tatarskim, chrzanem wielkanocnym, chrzanem z jabłkami, sałatką z tuńczyka, żurkiem czy babą drożdżową. Wśród wystawionych przez KGW z Wietrzna na czele z p. Danutą Czelniak dań znalazły się: babeczki pod pierzynką, babka wielkanocna, serownik, makowiec, sałatka śledziowa, sos tatarski, chrzan, gotowane mięso kiełbasiane w wekach, klops pieczony, boczek pieczony czy kule mięsne z jajkiem. Pani Katarzyna Polek zaproponowała następujące wyroby wielkanocne: jajka faszerowane wędzonym łososiem i tuńczykiem, sałatkę chrzanową, krajankę świąteczną, keks, baby wielkanocne i żur. Po stronie słowackiej zaprezentowały się również 3 grupy kulinarne. Panie Mária Sadivová i Vladimíra Vanatová przywiozły m. in. słodkie wypieki, a wśród nich babę wielkanocną, makowiec, zawijaniec kakaowy i makowy oraz różnego rodzaju szynki i sery. Pani Nataša Marusinowá zaprezentowała tradycyjny koszyk słowacki, z którego można było spróbować kiełbasy, baleron, boczek, ser, chrzan, ćwikłę, roladę ze szpinakiem oraz takie wypieki jak chałka czy ciasto bezjajeczne. Na stole słowackiej grupy pana Jaroslava Krajkoviča znalazł się kołacz, swojski ser nadziewany mięsem i warzywami, ćwikła, masło i kiełbasa.

   W galerii na piętrze odbyły się zaś dwie wystawy związane z wydarzeniami odbywającymi się w tygodniu poprzedzającym „Wspólne świąteczne śniadanie”. Zaprezentowano prace powstałe podczas „Warsztatów pisania jaj w tradycji polskiej i słowackiej” oraz „Koronkarstwo w tradycji słowackiej”. Na wystawie nalazły się jajka pisane w technice woskowej oraz koronki klockowe wykonane przez instruktorów i uczestników zajęć. Wydarzenie uświetnili również lokalni rękodzielnicy: panie Agata Łacheta i Anna Wojtuń ze Zboisk, pani Maria Kwaśniowska z Barwinka, panie Ewa Karczmarska-Więckowska, Krystyna i Marta Szymczak z Mszany, pani Danuta Kurdziel z Iwonicza oraz uczniowie ZS nr 2 w Dukli.

   Całe przedsięwzięcie było częścią mikroprojektu „Słowiańscy bliźniacy” – mozaika tradycji. Odnajdywanie podobieństw w kulturze polskiej i słowackiej realizowanego w ramach Programu Współpracy Trangranicznej Interreg V-A Polska – Słowacja 2017-2020. Projekt jest finansowany przez Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego. Katarzyna Błaż
 
Wykład medyczny Utwórz PDF Drukuj Poleć znajomemu
dursan.jpg25 marca w Ośrodku Kultury odbył się wykład medyczny dla Uniwersytetu Trzeciego Wieku na temat zdrowia i rehabilitacji kręgosłupa. Wykład prowadziła Pani magister rehabilitacji Zofia Gorczyca. Wszyscy uczestnicy z wielkim zainteresowaniem wysłuchali cennych informacji na temat leczenia wszelkich schorzeń ortopedycznych takich jak skolioza, dyskopatia itp. Pokaz był prowadzony profesjonalnie, każdy z uczestników po wysłuchaniu i oglądnięciu prezentacji przygotowanie przez panią magister mógł zadawać pytania. Po zakończeniu wykładu uczestnicy serdecznymi brawami podziękowali pani Zofii za przekazani cennych informacji.

Wszyscy zainteresowanych zapraszamy na stronę internetową: http://www.dorsum.pl/
 
Uwaga Utwórz PDF Drukuj Poleć znajomemu
Zajęcia taneczne dla DUTW w dniu 10 kwietnia
ODWOŁANE

 
Zajęcia w semestrze zimowym. Utwórz PDF Drukuj Poleć znajomemu

Od połowy października ruszyły zajęcia w pierwszym semestrze roku akademickim 2016/2017. Są one podyktowane wynikiem ankiety, która została przeprowadzona wśród zapisanych studentów. Ukazała ona potrzeby edukacyjne, kulturalne i sportowe członków stowarzyszenia i pozwoliła skompletować listę zajęć i klubów zajęciowych. Zostały one pogrupowane w sekcje i rozpisane na poszczególne dni tygodnia tak, aby każdy student miał możliwość zapisania się na interesujące go formy aktywności.

W semestrze zimowym ruszyły następujące zajęcia, kluby i grypy zajęciowe: klub plastyczny, zajęcia z tańca towarzyskiego, zajęcia z tańca integracyjnego, Nordic-Walking, gimnastyka korekcyjna, informatyka, język angielski.

Zajęcia odbywają się według ustalonych terminów i planów zajęć. Wszystkie uruchomione sekcje cieszą się zainteresowaniem studentów, którzy chętnie i z zaangażowaniem uczestniczą w kolejnych spotkaniach.

W dalszym ciągu istnieje możliwość zapisania się na funkcjonujące już zajęcia.

W najbliższym czasie planowane jest uruchomienie nowych zajęć pod nazwą: Zajęcia relaksacyjno-wzmacniająco-rozciągające z elementami Jogi. Już niedługo na stronie pojawi się więcej informacji na temat miejsca i terminu zajęć oraz możliwości zapisów.

Zapraszamy do śledzenia strony internetowej.

 
««  start « poprz. 1 2 3 nast.  » koniec »»

Pozycje :: 10 - 18 z 22