Statystyka

Użytkowników: 3921
Artykułów: 1181
Adresów: 6
Odwiedzin serwisu: 16032349
Projekty


śniadanie Utwórz PDF Drukuj Poleć znajomemu
artbanerinterreg.jpg

„WSPÓLNE ŚWIĄTECZNE ŚNIADANIE – CZYLI WARSZTATY, POKAZ I DEGUSTACJA WIELKANOCNEGO JADŁA REGIONALNEGO W TRADYCJI POLSKO-SŁOWACKIEJ”.

   Od kwietnia Ośrodek Kultury w Dukli i Podduklianské osvetové stredisko vo Svidníku rozpoczęli realizację mikroprojektu pt. „Słowiańscy bliźniacy” – mozaika tradycji. Odnajdywanie podobieństw w kulturze polskiej i słowackiej. Pierwsze trzy zadania, inaugurujące całoroczny program wydarzeń i imprez o charakterze kulturalno-edukacyjnym, związane były z obchodami Świąt Wielkanocnych.

   W Niedzielę Palmową 9 kwietnia 2017 roku w Trangranicznym Centrum Wymiany Kulturalnej w Dukli odbyło się „Wspólne świąteczne śniadanie – czyli warsztaty, pokaz i degustacja wielkanocnego jadła regionalnego w tradycji polsko-słowackiej”. Wydarzenie miało na celu prezentację świątecznych tradycji kulinarnych terenu pogranicza oraz ukazanie podobieństw i różnic kultury partnerów mikroprojektu.
2017sniadanie.jpg
   Od godziny 10.00 chętni mieszkańcy terenu wsparcia wzięli udział w warsztatach kulinarnych, podczas których zaprezentowano proces powstawania tradycyjnego jadła przygotowywanego w okresie wielkanocnym w polskich i słowackich domach. Po stronie polskiej była to zupa serwatkowa tzw. święconka, zaś po stronie słowackiej – ser z krowiego mleka oraz kołacz.


  W południe przystąpiono do wspólnego świątecznego śniadania. Na stołach znalazły się tradycyjne przysmaki wielkanocne spożywane na terenie pogranicza polsko-słowackiego w czasie świąt. Na parterze TCWK ustawiono 6 stołów z menu degustacyjnym, które przygotowali zaproszeni przez partnerów mikroprojektu goście. Panie Anastazja Fesz i Anna Delimata wraz z KGW z Barwinka częstowały m.in. zupą chrzanową, jajkami w galarecie, sosem tatarskim, chrzanem wielkanocnym, chrzanem z jabłkami, sałatką z tuńczyka, żurkiem czy babą drożdżową. Wśród wystawionych przez KGW z Wietrzna na czele z p. Danutą Czelniak dań znalazły się: babeczki pod pierzynką, babka wielkanocna, serownik, makowiec, sałatka śledziowa, sos tatarski, chrzan, gotowane mięso kiełbasiane w wekach, klops pieczony, boczek pieczony czy kule mięsne z jajkiem. Pani Katarzyna Polek zaproponowała następujące wyroby wielkanocne: jajka faszerowane wędzonym łososiem i tuńczykiem, sałatkę chrzanową, krajankę świąteczną, keks, baby wielkanocne i żur. Po stronie słowackiej zaprezentowały się również 3 grupy kulinarne. Panie Mária Sadivová i Vladimíra Vanatová przywiozły m. in. słodkie wypieki, a wśród nich babę wielkanocną, makowiec, zawijaniec kakaowy i makowy oraz różnego rodzaju szynki i sery. Pani Nataša Marusinowá zaprezentowała tradycyjny koszyk słowacki, z którego można było spróbować kiełbasy, baleron, boczek, ser, chrzan, ćwikłę, roladę ze szpinakiem oraz takie wypieki jak chałka czy ciasto bezjajeczne. Na stole słowackiej grupy pana Jaroslava Krajkoviča znalazł się kołacz, swojski ser nadziewany mięsem i warzywami, ćwikła, masło i kiełbasa.

   W galerii na piętrze odbyły się zaś dwie wystawy związane z wydarzeniami odbywającymi się w tygodniu poprzedzającym „Wspólne świąteczne śniadanie”. Zaprezentowano prace powstałe podczas „Warsztatów pisania jaj w tradycji polskiej i słowackiej” oraz „Koronkarstwo w tradycji słowackiej”. Na wystawie nalazły się jajka pisane w technice woskowej oraz koronki klockowe wykonane przez instruktorów i uczestników zajęć. Wydarzenie uświetnili również lokalni rękodzielnicy: panie Agata Łacheta i Anna Wojtuń ze Zboisk, pani Maria Kwaśniowska z Barwinka, panie Ewa Karczmarska-Więckowska, Krystyna i Marta Szymczak z Mszany, pani Danuta Kurdziel z Iwonicza oraz uczniowie ZS nr 2 w Dukli.

   Całe przedsięwzięcie było częścią mikroprojektu „Słowiańscy bliźniacy” – mozaika tradycji. Odnajdywanie podobieństw w kulturze polskiej i słowackiej realizowanego w ramach Programu Współpracy Trangranicznej Interreg V-A Polska – Słowacja 2017-2020. Projekt jest finansowany przez Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego. 
 
Koronkarstwo Utwórz PDF Drukuj Poleć znajomemu
artbanerinterreg.jpg

KORONKARSTWO W TRADYCJI SŁOWACKIEJ

W czwartek, 6 kwietnia 2017 roku, w Transgranicznym Centrum Wymiany Kulturalnej odbyły się warsztaty, pt. „Koronkarstwo w tradycji słowackiej”.

   Tematem warsztatów była koronka klockowa, która polega na przeplataniu par nici nawiniętych na drewniane szpulki, zwane klockami. Proces wyplatania odbywa się na specjalnej poduszce, do której za pomocą szpilek przymocowuje się wzór. Produktem finalnym tej techniki rękodzielniczej jest tzw. płócienko tworzące różnego rodzaju motywy i ornamenty, utwardzone lakierem do włosów. Koronka klockowa jest jedną z najpiękniejszych i najdelikatniejszych rodzajów koronki. Technika ta pochodzi prawdopodobnie z Flandrii, a jej korzenie sięgają XVI w.
 
2017kornoart.jpg

   W warsztatach zorganizowanych przez Ośrodek Kultury wzięło udział aż 20 mieszkanek Gminy Dukla. Mogły one poszerzyć swoje umiejętności manualne o kolejną technikę rękodzielniczą. Jak się okazało tworzenie koronki klockowej jest bardzo żmudnym procesem, wymagającym dużej cierpliwości i precyzji. Podczas czterogodzinnej pracy uczestniczkom wydarzenia udało się wykonać jeden z podstawowych splotów klockowych. Instruktorkami warsztatów były dwie rękodzielniczki ze Słowacji: Nikola Makarová i Zuzana Dreveňáková.


   Przeprowadzone warsztaty są częścią mikroprojektu „Słowiańscy bliźniacy” – mozaika tradycji. Odnajdywanie podobieństw w kulturze polskiej i słowackiej realizowanego w ramach Programu Współpracy Trangranicznej Interreg V-A Polska – Słowacja 2017-2020. Projekt jest finansowany przez Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego.
 
Pisanie jaj Utwórz PDF Drukuj Poleć znajomemu
artbanerinterreg.jpg
WARTSZTATY PISANIA JAJ W TRADYCJI POLSKIEJ I SŁOWACKIEJ


   4 kwietnia 2017 roku Ośrodek Kultury w Dukli zrealizował pierwszą operację mikroprojektu pt. „Słowiańscy bliźniacy” – mozaika tradycji. Odnajdywanie podobieństw w kulturze polskiej i słowackiej w ramach Programu Współpracy Trangranicznej Interreg V-A Polska – Słowacja 2017-2020. Projekt jest finansowany przez Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego.


   Zwyczaj zdobienia pisanek jest jednym z nieodłącznych elementów przygotowań do Świąt Wielkanocnych. W zależności od regionu i przyjętych tam praktyk, w świątecznych koszykach można znaleźć jajka wykonane w różnych technikach. Na pograniczu polsko-słowackim tradycja pisania jaj wielkanocnych jest bardzo zakorzeniona, a różnorodność technik w jakich są wykonywane jest warta poznania.
2017interregart1.jpg

   We wtorek o godzinie 18.00 w Transgranicznym Centrum Wymiany Kulturalnej odbyły się ”Warsztaty Pisania Jaj w Tradycji Polskiej i Słowackiej”. Miały one na celu wymianę kunsztu rękodzielniczego pomiędzy artystami ludowymi terenu pogranicza, jak i prezentację technik zdobienia pisanek chętnym mieszkańcom obszaru wsparcia. Lektorkami warsztatów były polskie i słowackie artystki ludowe: Mária Kravcová – Świdnik, Nataša Marusinová – Vyšný Olík, Maria Kwaśniowska – Barwinek oraz Krystyna Szymczak – Mszana. Wydarzenie zgromadziło aż 29 uczestników, którzy z wielką ciekawością obserwowali pracę rękodzielniczek, a następnie korzystając z ich doświadczenia próbowali wykonać własne pisanki w technice woskowej. Wyniki kilkugodzinnych praktyk były bardzo zadowalające. Uczestnicy warsztatów wykazali duże zaangażowanie, kreatywność i niemałe zdolności plastyczne. Dzięki cennym wskazówkom lektorek udało im się wykonać wiele pięknych pisanek, które będą mogli włożyć do swojego koszyka wielkanocnego w Wielką Sobotę.

EUROPEJSKI FUNDUSZ ROZWOJU REGIONALNEGO